Vanaf 4 mei weer subsidie voor (software) ontwikkelingsprojecten en organisatie innovatie – VIA 2020

MKB bedrijven kunnen vanaf 4 mei weer subsidie aanvragen voor ontwikkelingsprojecten, softwareontwikkeling en organisatie innovatie. Dit in het kader van de VIA 2020, wat staat voor Versneller Innovatieve Ambities. Met een maximale subsidie van € 100.000,- een interessante mogelijkheid voor MKB bedrijven in de drie noordelijke provincies. Afhankelijk van de indieningsdatum, heeft u maar liefst (maximaal) 18 maanden om uw project te realiseren.

De openstelling is met een maand uitgesteld door het uitbreken van het Coronavirus. Dit om innovatieve ondernemers in deze roerige tijden gelijke kansen te geven om een aanvraag in te dienen. We verwachten een grote run op de regeling. Juist innovatie wordt op dit moment door vele bedrijven versneld herpakt. Zorg dus dat u ons tijdig inschakelt. ASBR Subsidium is uw partner om de mogelijkheden maximaal te benutten. Neem snel contact met ons op bij vragen of het bespreken van een potentieel project. Plan hier direct een inventariserende videocall met een van de adviseurs.

Voor welke projecten kunt u subsidie krijgen?

 1. Ontwikkelingsprojecten
  U kunt tot € 100.000,- subsidie ontvangen voor de ontwikkeling van een nieuw product, dienst of procedé. Een voorwaarde is wel dat de innovatie nieuw is voor uw eigen bedrijf of zelfs nieuw is voor de wereld. Het project kan in zijn geheel door uw onderneming zelf worden uitgevoerd, of in een samenwerkingsverband.

De subsidiabele kosten bestaan uit:

 • Het inschakelen van een onafhankelijke organisatie.
 • Materialen voor een prototype.
 • Loonkosten van werknemers en eigen uren.
 • Huur van apparatuur en uitrusting.
 1. Softwareontwikkelingsprojecten
  U kunt tot € 50.000,- subsidie ontvangen voor innovaties op het gebied van softwareontwikkeling. Het moet dan gaan over proof-of-concept software of een softwarematig product of dienst die nieuw is voor uw onderneming.

De subsidiabele kosten bestaan uit:

 • Het inschakelen van een onafhankelijke deskundige;
 • Loonkosten van werknemers of bijdrage eigen uren onderzoekers, technici en ander ondersteunend personeel.
 1. Organisatie Innovatie

Voortschrijdende digitalisering en verduurzaming leiden de komende jaren tot grote transities. Ontwikkelingen als robotisering, biotechnologie, 3D printen, virtual reality, 5G en Internet of Things zullen dit allemaal versnellen. Deze ontwikkelingen zullen de manier waarop we produceren, consumeren en als mensen met elkaar omgaan veranderen.

Om hier op in te kunnen spelen, kan het MKB in Noord-Nederland subsidie krijgen voor het inschakelen van een externe deskundige voor advies, begeleiding of coaching en implementatie bij het vernieuwen van haar organisatie- en/of verdienmodel. Ook is het mogelijk om alleen of gezamenlijk een externe deskundige in te schakelen om nieuwe strategische samenwerkingen vorm te geven gericht op het benutten van nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen.

De subsidiabele kosten bestaan uit de kosten van een onafhankelijk deskundige voor een advies en voor begeleiding of coaching.

De meest actuele aanvraagperiode loopt voor alle drie de VIA regelingen van 4 mei 2020 tot en met 31 december 2021.

Benieuwd geworden of vragen?

Bent u benieuwd of uw project in aanmerking komt? Wij informeren u graag over de subsidiemogelijkheden van uw plannen. Neem contact op met de deskundige adviseurs van ASBR Subsidium via telefoonnummer 088-1260460. Of mail naar info@asbr.nl.