Teijin Aramid ontvangt EIA voor energiezuinige CO2-koeler

Teijin Aramid is ’s werelds grootste aramideproducent. Bij de productie van de aramidevezel Twaron® in Emmen is koeling van groot belang. Voor de bestaande koelinstallaties moest naar een alternatief koelmiddel gezocht worden. Mede dankzij de EIA die Teijin onder begeleiding van ASBR Subsidium heeft aangevraagd heeft zij gekozen voor een installatie die energiezuinig is.

Twaron is een kunstvezel die over bijzondere eigenschappen beschikt: zo is het zeer sterk, wel vijf keer sterker dan staal, en bestand tegen zeer hoge temperaturen, tot wel 450oC. Een ideaal product voor bijvoorbeeld kogelwerende vesten, ballistische toepassingen in Apache-helikopters, Formule I-banden, remvoeringen en pakkingen (asbestvervanger), en kabels bij boorplatforms.

In 2015 heeft Teijin Aramid onder begeleiding van ASBR Subsidium en met steun van EIA geïnvesteerd in CO2-koelers voor de fabriek in Emmen. De bestaande koelinstallatie gebruikte R22 voor het koelproces, maar deze freonsoort staat sinds 2000 op de lijst met ‘verboden koudemiddelen’. De bestaande installaties mogen sinds 2015 niet meer bijgevuld worden met dit middel. Teijin Aramid zat dus met een probleem. Projectmanager Richard Pooters: “We zijn naar alternatieven gaan zoeken, maar ook die bleken op de lijst te staan. Toen waren we genoodzaakt om iets heel nieuws te ontwikkelen en dat hebben we gevonden in kooldioxide (CO2) in combinatie met ammoniak (NH3). Tijdens het project wees de uitvoerende partij Cofely (nu ‘Engie’) ons op de EIA, want daarmee konden we een grotere koeler installeren die energiezuiniger was. We bleken inderdaad in aanmerking te komen voor EIA, mits we aan diverse aanvullende eisen konden voldoen. Begin 2016 is de nieuwe installatie op het dak gemonteerd en in gebruik genomen.”

Lees hier meer over deze praktijkcase in het jaarverslag van de EIA. Nieuwsgierig of u ook in aanmerking kunt komen voor deze of andere bijdragen voor (duurzame) investeringen? Wij informeren u graag over de subsidiemogelijkheden van uw plannen. Neem contact op met de deskundige adviseurs van ASBR Subsidium via telefoonnummer 088-1260460. Of mail naar info@asbr.nl.