ISDE biedt vanaf 2021 nieuwe mogelijkheden voor ondernemers

Vanaf 4 januari is de ISDE met nieuw budget en nieuwe mogelijkheden weer geopend. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen zakelijke gebruikers subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Voor elke categorie gelden specifieke voorwaarden waaraan de apparatuur moet voldoen. Per categorie zijn lijsten gepubliceerd waarop elk merk en type, dat in aanmerking komt voor subsidie, staat vermeld met bijbehorend subsidiebedrag. Een project moet binnen 1 jaar na subsidieverlening zijn gerealiseerd met uitzondering van het aansluiten op een warmtenet: Daarvoor krijgt u 2 jaar de tijd.

Een warmtepomp maakt gebruik van de technieken lucht-water, grond-water of een water-water; de subsidie verschilt van € 500 tot € 8.800,-, afhankelijk van het merk en type. Een zonneboiler is een zonne-energie-installatie dat bedoeld is voor warm tapwater of leveren van ruimteverwarming in combinatie met warm tapwater. Het mogelijke subsidiebedrag varieert van € 500 tot wel € 2.700,-.  Voor VvE’s is er subsidie mogelijk voor het aansluiten van een appartementencomplex op het warmtenet; afhankelijk van het vermogen verschilt de subsidie van € 2.925,- tot € 21.906,-. Voor zowel de zonnepanelen als de windturbine geldt dat deze moeten worden aangesloten op een kleinverbruikersinstallatie (max. 3x 80 Ampère). Wat betreft zonnepanelen geldt dat in het jaar voorafgaand in de aanvraag het netto eigen verbruik minimaal 50.000 kWh in het jaar is geweest en het vermogen minimaal 15 Kwp is. Het subsidiebedrag betreft € 125,- per kWp gezamenlijk vermogen. Voor de windturbine geldt dat het rotoroppervlak per turbine minimaal 50 m2 moet zijn en maximaal 500 m2. Meerdere windturbines mogen geplaatst worden. De subsidie betreft € 66,- per m2 rotoroppervlakte.

Als zakelijke gebruiker vraagt u de subsidie aan vóórdat u een koopovereenkomst afsluit ten aanzien van de investering. De regeling loopt tot 1 januari 2026, maar per jaar wordt een bepaald budget beschikbaar gesteld.

Benieuwd de mogelijkheden voor uw project?

Wij informeren u graag over de subsidiemogelijkheden van uw plannen. Neem contact op met de deskundige adviseurs van ASBR Subsidium via telefoonnummer 088-1260460. Of mail naar info@asbr.nl.