Internationaal zakendoen? 3 miljoen beschikbaar via de SIB regeling!

Gepubliceerd op 5 december 2022

Internationaal zakendoen? 3 miljoen beschikbaar via de SIB regeling!

Om internationaal zakendoen te stimuleren zal ook in 2023 de SIB regeling (Support International Business) weer opengesteld worden.  Aanvragen is mogelijk vanaf 1 januari 2023 t/m 31 december 2023.

De regeling is bedoeld voor MKB-ondernemers die de stap willen zetten om de internationale markt op te gaan. De subsidiemogelijkheden zijn zeer breed; zo kan er subsidie worden gevraagd voor deelname aan een buitenlandse beurs, het uitvoeren van een marktonderzoek of merkregistratie.

De regeling is ten opzichte van 2022 op een aantal punten verruimd. Vanaf 2023 is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor deelname aan een internationale beurs in Nederland. Daarnaast is het mogelijk extra subsidie te krijgen op het moment dat er wordt deelgenomen aan missies of beurzen die bijdragen aan vergroening. Het maximale percentage subsidie bedraagt dan 80% i.p.v. 50% van de subsidiabele kosten.

De regeling kent de volgende categorieën:

  • Collectieve activiteit: samen met andere bedrijven meedoen aan een missie of beurs in uw doelland met als doel het promoten van uw product of dienst en/of in contact komen met samenwerkingspartners en investeerders.
  • Individuele beursdeelname: met uw eigen bedrijf meedoen aan een beurs in uw doelland met als doel het promoten van uw product of dienst en/of in contact komen met samenwerkingspartners en investeerders.
  • Marktentree: met behulp van een lokale expert nieuwe activiteiten opzetten in uw doelland die gericht zijn op het positioneren van uw product of dienst.
  • Coaching: met behulp van een coach leren hoe u uw uitvoer naar het doelland het beste kan organiseren. Na de coaching bezit u voldoende kennis om bijvoorbeeld zelf een exportplan te schrijven.
  • Kennis en vaardigheden: in samenwerking met een expert kennis opdoen over de juridische en fiscale situatie in uw doelland. Er bestaat ook de mogelijkheid om een marktonderzoek uit te laten voeren.
  • Alternatieve markten Oekraïne en Rusland: op zoek gaan naar vervangende markten voor Oekraïne en/of Rusland.

De subsidie bedraagt 50% van de kosten, tot een maximum van € 2.500,-. Bij deelname aan een “groene” beurs bedraagt het percentage 80%. Daarnaast zijn er 2 uitzonderingen:

  • voor SIB Collectieve activiteit is het maximum € 1.500.
  • voor SIB Coaching is het maximum € 1.000.

Interesse en/of deskundig advies?
Gaat u kosten maken voor internationalisering? Wij informeren u graag over de subsidiemogelijkheden en kunnen uw aanvraag tijdig verzorgen. Neem contact op met de deskundige adviseurs van ASBR Subsidium via telefoonnummer 088-1260460. Of mail naar info@asbr.nl.